Minimera dina materiella skador efter en översvämning

så hanterar du en översvämning i huset

Att få bort vattnet efter en översvämning av hemmet måste ske snabbt om det ska finnas något hopp att rädda något alls. Du har bara en kort tjugofyra timmars tidsperiod att rädda elektronik såsom datorer, faxmaskiner och telefoner. För andra saker som möbler och mattor tar det fyrtioåtta timmar innan det börjar växa mögel och bakterier och de blir omöjliga att rädda. Om avloppsvatten har översvämmat ditt hem kan ingenting räddas som det kommit i kontakt med, så det måste du göra dig av med. Du måste vara selektiv med vad du kan och inte kan restaurera efter vattenskada och kom ihåg att vissa saker kan vara billigare att köpa nya än att försöka reparera.

Stäng av strömmen vid en översvämning

Det första du måste göra innan du gör något annat är förstås att stänga av strömmen till hemmet för att undvika olyckor med elektriciteten. Nästa steg är att dränera bort vattnet. Om du kan pumpa ut vattnet med en pump så gör det eller med hinkar om det inte finns någon annan lösning.

Minimera mögelskador med våtdammsugare och fläktar

När den stora vattenmassan blivit utpumpad kan du använda en våtdammsugare för att avlägsna ytvatten på golv och möbler. Vid det här laget har du nog insett att du behöver professionell hjälp om du vill rädda saker som mattor, elektronik eller personliga saker. En professionell vattenrestauratörsfirma kan göra vad du inte klarar själv och suga upp vatten som trängt in i mattor och dess botten. De flesta mattrengörare för hembruk klarar inte av sådan industriell användning och kommer i bästa fall bara att suga upp vattnet på mattans yta. Det kan ge känsla av torrhet trots att botten av mattan fortfarande är blöt och den är en grogrund för mögel under mattan vilket utgör en hälsorisk för dig och din familj i framtiden. Mögel kan vara giftigt och göra dig sjuk om du ovetandes andas in det. Kontakta en rekommenderad städfirma i Borås för mer information.

Torka och rengör möbler

Du bör ta ut allt som går att rädda från huset så att det kan torka och bli rengjort medan innandömet av huset repareras. Saker som lakan och handdukar kan förmodligen räddas medan annat som soffor eller stolar kanske inte går att rädda beroende på hur mycket vatten de blivit utsatta för och hur länge de varit i vatten. Kom ihåg att det tar mycket kort tid för mögel att få fäste och när det väl börjar växa måste det hanteras av professionella för att bli av med det framgångsrikt.

Vattenskador kan vara mycket destruktiva men om de hanteras snabbt och professionellt ökar chanserna rejält för att minimera dina materiella skador.